Asociatia nationala a posesorilor si restauratorilor de vehicule istorice, RETROMOBIL CLUB ROMANIA (R.C.R.) , a luat fiinta in primavara anului 1998. 21 de pasionati de vehicule istorice s-au reunit la Bucuresti si au hotarat fondarea unei asociatii care sa fie organizata si sa functioneze dupa principiile gruparilor similare din tarile cu traditie in domeniu. Inceputul a fost anevoios, presarat chiar cu obstacole : procedura de inregistrare de lunga durata, piedici puse de persoane "binevoitoare", birocratia de care te lovesti la tot pasul, etc . Dupa infiintare, clubul a inceput sa devina o prezenta obisnuita pe scena automobilismului romanesc, primul eveniment marcant organizat de R.C.R. fiind Standul RETROMOBIL organizat in cadrul S.A.B. '98. Primul sediu al clubului a fost in Str. Ispravnicului, au urmat cele din Str. Agricultori si Str. Gilortului in 2008 clubul mutandu-si sediul in actuala locatie din Str. Zeicani nr. 13A. Din 2012 a fost deschis Centrul de Relatii Publice din Bd. Elisabeta nr. 45. In 1998 designer-ul Raluca Negoita a realizat prima sigla a clubului, care avea sa capete forma actuala in iulie 2000, autorul noii sigle fiind scenograful Cristian Ivan.

Membrii R.C.R. detin vehicule care au fost mentinute in perfecta stare de functionare sau au fost supuse unui proces de restaurare, sunt originale si sunt atestate ca vehicul istoric. Clubul are filiale in toate judetele tarii, reunind peste 1100 de membri.Clubul regrupeaza exemplare de certa valoare tehnica si istorica premiate la diferite competitii interne si internationale, vehicule istorice fabricate in perioada 1899-1986. Clubul promoveaza pe plan intern si international vehiculele istorice de fabricatie romaneasca produse de firmele ARO, DACIA, TV, MOBRA, CARPATI, OLTCIT si SR.


R.C.R. organizeaza anual o serie de manifestari (parade, raliuri, expozitii, simpozioane) : "Retro Parada Primaverii", "Retromobil vine in orasul tau", "Raliul International CARPATI RETRO", "Raliul Memorial Giurgiu 1904", "Standul Retromobil", "Retro Parada Toamnei", «Antebellum», «Raidul Transfagarasan», «Raid M461», «Cu zimbrul prin Carpati», «Concursul de eleganta Sinaia», "Fabricat in Romania", "Veteranele soselelor", "Retro Parada Toamnei".


Presedintii R.C.R. :
Dan Cazacu (1998-2005),
Ovidiu Ionescu (ianuarie 2005-2007),
Giusseppe Rossi (martie 2007-2012),
Bogdan Coconoiu (aprilie 2012-prezent)Activitatea clubului se constituie intr-un demers cultural, de instruire a noilor generatii cu privire la istoria automobilului, Romania fiind in topul primelor zece tari din Europa care au introdus automobilul si a sasea tara in care s-au organizat curse de automobile. Membrii clubului detin peste 700 de vehicule istorice dintre care mai mult de 10% au fost fabricate inainte de 1944, o performanta, date fiind expoturile masive de dupa deschiderea granitelor. Din nefericire, Romania este unul din putinele state europene care nu detine un Muzeu al Automobilului astfel incat R.C.R. face oficiul de "muzeu pe roti" ori de cate ori organizeaza un eveniment. In acest sens, clubul a stabilit relatii de stransa colaborare cu muzeele din Romania care detin vehicule istorice. Data de 27 septembrie 2001 are o semnificatie aparte pentru membrii R.C.R., MS Regele Mihai devenind Presedinte de Onoare al RETROMOBIL CLUB ROMANIA in cadrul unei festivitati organizate la "Standul Retromobil" din cadrul S.A.B. 2001.


Din 1999 clubul detine un site propriu, cel de fata fiind o noua versiune realizata in perioada decembrie 2001 - martie 2002 cu sprijinul firmei INES. R.C.R. constituie partenerul ideal pentru promovarea numelui diverselor companii, pana in prezent numeroase firme promovandu-si imaginea prin intermediul evenimentelor organizate de club.


Evenimentele organizate de RETROMOBIL CLUB ROMANIA au un caracter cultural-sportiv, contribuind la mentinerea in stare optima a unor vehicule istorice, precum si la cultivarea pasiunii de colectionare si restaurare a acestora. RETROMOBIL CLUB ROMANIA este la ora actuala cea mai importanta asociatie de profil din tara, fapt ce se datoreaza minunatilor sai membrii care fac eforturi considerabile sa restaureze si sa intretina vehicule istorice care se inscriu in patrimoniul tehnic si cultural national si , de ce nu, mondial. Ca o confirmare a acestui fapt, la Adunarea Generala a F.I.V.A. - Federation Internationale des Vehicules Anciens (fondata in 1966 la Paris - recunoscuta de UNESCO) care a avut loc la Malaga (Spania) in perioada 22-26 octombrie 2003, RETROMOBIL CLUB ROMANIA a fost acceptata cu unanimitate de voturi sa faca parte din acest organism international, devenind astfel A.N.F. - Autoritatea Nationala F.I.V.A. In prezent trei dintre evenimentele organizate de R.C.R. sunt incluse in calendarul internationala F.I.V.A. B. Incepand din 2005, clubul editeza anual un calendar ilustrat cu fotografiile vehiculelor detinute de membrii sai. Retromobil Club Romania este autorizata sa emita Atestate de Vehicul Istoric si Carti de Identitate F.I.V.A. In cadrul clubului fiinteaza sase sectii dedicate ARO M461, DACIA 1100/1300, motocicletelor, vehiculelor istorice antebelice, americane si de competitie.


Cu siguranta locul oricarui pasionat de vehicule istorice este alaturi de RETROMOBIL CLUB ROMANIA !